Uitstelgedrag is de grootste vijand van productiviteit en vele van ons worstelen ermee.

Je staat voor een cruciale deadline, maar in plaats van je werk te doen, ga je urenlang het internet op, check je social media accounts zoals Facebook, Twitter, Snapchat, Instagram en Youtube. Of je wilt al weken een schilderij aan de muur hangen, maar in plaats daarvan besluit je naar een TV show te kijken waar je dol op bent. Je zou naar de sportschool gaan, maar in plaats daarvan vertel je jezelf dat het te koud is en dat je morgen wel een beetje cardio training zal doen.

Wanneer we de zaken uitstellen, verdoen we onze vrije tijd en stellen we belangrijke taken uit die we zouden moeten aanpakken. En wanneer het te laat is om ze te doen, raken we in paniek en wensen we dat we er eerder aan begonnen waren. “was ik maar vorige week gestart”:( 

Om een einde te brengen aan de neiging tot uitstellen, moeten we begrijpen waarom we in de eerste plaats de zaken uitstellen.

Hier volgen de vier redenen die ik heb geïdentificeerd als oorzaken voor mijn gebrek tot het nemen van actie:

  • Uitstellen om het perfect te doen: Door jezelf voor te houden dat je meer tijd nodig hebt, of hulpmiddelen, of energie, of een beter plan, of wat dan ook om de taak perfect gedaan te krijgen.
  • Ik zou het op het laatste moment beter kunnen doen: Je werkt het best onder druk, niet waar? Niet echt, maar het zou wel eens de enige methode kunnen zijn die je gebruikt om dingen gedaan te krijgen.
  • Productief door uit te stellen: Al die andere zaken aanpakken, die je hebt uitgesteld zodat je het minst leuke nog langer uit kan stellen.
  • Misschien, misschien niet: Voortdurend een beslissing aanvechten die je hebt genomen om niet verder te kunnen.

Zo, hoe kunnen we het uitstelgedrag overwinnen? Probeer één van de volgende 9 suggesties:

1.  Er moet altijd meer gedaan worden dan mogelijk is. Pak je het op de juiste manier aan? Is het haalbaar?

2. Maak een slimme aanpak lijst door alleen de zaken te noteren die je altijd uitstelt. Zet daarachter een uiterlijke data dat het volledig afgerond is.

3. Split de taak in behapbare brokken. Zie het als een reep chocola; niet de hele reep in één keer, maar blokje voor blokje. Dan wordt de taak ineens een stuk lichter. 

4. Elimineer de verleiding iets anders te doen. Log uit op Facebook en leg je telefoon in een andere kamer.

5. Onderhandel met jezelf. Als je nu die telefoontjes of mailtjes afhandelt, dan kun je straks dat nieuwe boek gaan lezen bij een glas wijn.

6. Focus op het succes dat je zult bereiken en de vreugde die je zult voelen.

7. Bedenk een consequentie die zal ontstaan door het uitstellen. Als je het nu niet doet en uitstelt kun je straks de huur niet betalen of niet uit eten kunnen gaan of een hele maand niet genieten van je favorieten voetbalclub.

8. Vraag iemand je te helpen om een taak gedaan te krijgen. Waarom zijn we zo bang om hulp te vragen?

9. Begin met de taak waar je het meest tegenop ziet. Even focussen en doorpakken, daarna wordt het steeds leuker!

Boeken die ik zou aanbevelen zijn:

Eat the Frog! door Brian Tracy

De legendarische “eat the frog”! (meer dan 450.000 kopieën verkocht en vertaald in 23 talen) geeft de 21 meest effectieve methoden om de uitstelgedrag te overwinnen en meer te kunnen bereiken.

The Now Habit door Neil A. Fiore

“The Now Habit” biedt een alomvattend plan om lezers te helpen hun stress te verminderen en hun meer tijd te geven om van schuldvrij spel te genieten. Dr. Fiore’s technieken zullen elke persoon helpen, die druk bezig is, om taken vroeger aan te pakken en hen eerder af te maken, zonder de zorgen die worden veroorzaakt door de negatieve gewoonten van uitstellen en perfectioneren.

“Uitstellen” door Jane B. Burka

Gebaseerd op jaren van consulteren, bieden psychologen Jane B. Burka en Lenora M. Yuen een diepgaand, gevoelig en soms amusante kijk op het probleem dat iedereen in de weg zit. Het onthullen van de redenen waarom we taken uitstellen is vaak angst om te falen, succes, controle, verlaten en binding. De auteurs geven een praktisch, beproefd programma om de neiging tot uitstellen te overwinnen.

Succes!