Je zult niemand horen zeggen dat het starten van een nieuwe onderneming makkelijk is. Of dat de overgang van een startup naar een MKB onderneming met twee vingers in de neus te realiseren is!

De realiteit is dat groei (in omzet en omvang) en het bereiken van duurzaamheid voor startende ondernemers moeilijk is, maar met de juiste aanpak en ambitie is er geen reden om deze doelen niet kunnen bereiken.

Hieronder staan 5 financiele tips / inzichten die je moet onthouden bij het starten of doorstarten van je onderneming:

1. Sales, Sales en nog eens Sales

Tenzij je bedrijf het bieden is van producten of diensten aan betalende klanten is het onmogelijk om te zeggen dat je een echte onderneming hebt. Dat klinkt misschien hard en er zullen altijd belangrijke voorbereidingen en promotionele werk aan vooraf gaan, maar feit blijft dat je erin moet slagen om een verkoop deal te sluiten. Anders is het onmogelijk om een gezonde cashflow te realiseren en je onderneming voor de lange termijn overeind te houden.

2. Meet alles wat beweegt

De kleine details in de cijfers van een onderneming kunnen enorm veel onthullen over hoe startende bedrijven ontwikkelen en waar ze de goede of foute weg in zijn geslagen.
Door het zorgvuldig en dagelijks meten van alle inkomsten en uitgaven, heb je voor jezelf en je nieuwe onderneming belangrijke informatie en waarde.

“Er kunnen mensen zijn die meer talent hebben dan jij,
maar er is geen excuus voor wie dan ook om harder
te werken dan jij”.

3. Wees voorbereid

Voor startende ondernemingen, in alle soorten en maten, kunnen financieel economisch zware tijden en cashflow problemen ontstaan. Soms met een duidelijk oorzaak, maar ook vaak geheel uit het niets! Dit kan zich dan ook heel snel ontwikkelen en serieuze problemen veroorzaken voor ondernemingen die hier niet op voorbereid zijn.
Deze situaties kunnen eenvoudig leiden tot een ramp, hoe sterk je product of dienst ook in de markt staat. Zorg ervoor dat je bepaalde voorbereidingen en alternatieve financieringsmogelijkheden paraat hebt om je onderneming te behoeden voor ernstige gevolgen.

4. Focus op facturatie / betalings procedures

Je kunt als startende en ambitieuze ondernemer zomaar het belang van facturatie processen over het hoofd zien. Er zijn natuurlijk veel interessantere taken, focusgebieden en uitdagingen gaande binnen je startende onderneming.
Echter is het zo dat hoe meer aandacht je besteed aan activiteiten om snelle betaling van klanten te bevorderen hoe groter de kans is om je cash flow in beweging te houden.

Sluit geen deal, maar open een langdurige relatie met klanten als je een succesvolle onderneming wilt opbouwen.”

5. Houd de kosten laag

Onze laatste tip is misschien nogal voor de hand liggend, toch zien we dat veel startende ondernemingen snel gaan voor aanschaf van luxe kantoorartikelen, zakelijke diners, leaseauto’s, laptops, mobiele telefoons en gadgets. Dit kan misschien belastingtechnisch worden verrekend op de eindbalans, maar er moet in eerste instantie wel voor worden betaald vanuit de cashflow.

We weten ook allemaal dat uitgaven en kosten laag houden helpt om onze financiën in evenwicht te houden.  Een belangrijke manier om dit doel te bereiken is puur gericht te investeren in producten en mensen met in je achterhoofd om een sterke marktpositie en betrouwbare onderneming te realiseren.

Hopelijk heb je wat aan deze tips.
Succes met het starten van je nieuwe onderneming!