Ieder mens heeft zijn of haar eigen ochtendrituelen. De ene doet er zo lang mogelijk over om op te staan om dan snel alles te doen. Anderen moeten eerst een sloot koffie drinken, weer anderen willen sporten of mediteren. Maar wat doen wereldberoemde succesvolle mensen zoals de Amerikaanse president Barack Obama, Bill Gates en Mark Zuckerberg ’s morgens?

Ontdek hier de ochtendrituelen van 8 wereldberoemde toppers:

1. Barack Obama

De Amerikaanse president Barack Obama staat volgens de site Sleepypeople.com ’s morgens om 6.45 uur op. Hij gaat dan niet rondhangen en duikt dan ook niet meteen in de dossiers van de nationale veiligheid. Nee, hij gaat sporten! Hij traint met gewichten en doe cardiofitness. Het is dan ook niet zomaar dat deze oud-basketballer misschien wel het fitste en beste lijf van alle Amerikaanse presidenten (lees: machtigste personen van de wereld) heeft. Na het sporten ontbijt hij met zijn vrouw Michelle en zijn dochters Malia en Sasha, waarna ze naar school gaan. Na het ontbijt start hij met zijn dagelijkse job, het besturen van de wereldmacht, de Verenigde Staten.

2. David Cameron

De Britse premier David Cameron heeft een iets ander ochtendritueel dan zijn Amerikaanse collega. Hij staat om 6 uur ’s morgens op en gaat aan het werk met de belangrijkste dossiers die er als eerste op hem wachten. Dat doet hij tot 8 uur en dan gaat hij ontbijten met zijn vrouw Samantha en zijn kinderen Arthur, Nancy en Florence. Het ochtendritueel van Cameron kent één belangrijke regel: no television! Hij vindt dat kinderen ’s morgens voor ze naar school gaan ‘iets’ moeten doen. Datzelfde geldt voor hem en zijn echtgenote die resideren aan Downing Street 10 in Londen. Deze regel geldt natuurlijk alleen voor het privégedeelte van zijn ambtswoning, op kantoor blijft hij goed op de hoogt van het nieuws.

3. Winston Churchill

Bij de legendarische oud-premier Winston Churchill ging de wekker om 7.30 uur. Op zich normaal, ware het niet dat hij tot zeker 11 uur in zijn bed bleef liggen. Nee, de conservatieve machtspoliticus was niet bepaald een ochtendmens. Maar sliep hij dan? Nee, volgens de site Sleepypeople.com werkte hij – in een tijd zonder smartphones – vanuit zijn bed. Hij deed het nodige leeswerk, las de ochtendkranten en dicteerde brieven aan zijn secretaresses. En, oh ja, hij gebruikte zijn ontbijt in bed.

4. Howard Schultz

Het klinkt bijna suf, maar de chief executive officer van Starbucks, Howard Schultz, drinkt ’s morgens koffie. Maar voordat hij dat doet, laat hij zijn drie honden uit en staat hij al om 4.30 uur op. Na zijn wandeling met de honden, zet hij koffie voor hem en zijn vrouw. Dat is ook niet laat, want dan is het 5.45 uur. Schultz is volgens BusinessWeek behoorlijk typisch in zijn koffiekeuze. Hij drinkt ‘coarse grind of aged Sumatra’ dat drie of vier minuten heeft gekookt. Na zijn speciale koffietje gaat hij aan het werk.

5. Steve Jobs

De in 2011 overleden Apple-baas Steve Jobs deed elke ochtend nadat hij uit bed stapte iets heel typisch. Hij keek in de spiegel en stelde zichzelf de vraag: “Als vandaag de laatste dag van mijn leven was, zou ik dan nog blij zijn met ik van plan was te doen?” Een ‘tjakkaa’-momentje dus van de man die Apple veranderde in het modernste en best gestileerde computermerk allertijden. Maar hij nam zijn motivatiepraatje erg serieus. Want, als het antwoord op die vraag te vaak achter elkaar ‘nee’ was, wist hij dat iets moest veranderen. En dat deed hij dan ook!

6. Bill Gates

Microsoft-oprichter en lang de rijkste man ter wereld, Bill Gates, oefent iedere morgen zijn lichaam en geest. Sleepypeople.com meldt dat Gates een uur cardiotraining doet, maar ondertussen kijkt naar instructievideo’s van de Teaching Company om zijn geest ook scherp te houden.

7. Mark Zuckerberg

Facebook-oprichter en eigenaar Mark Zuckerberg (31) staat bekend om zijn grijze T-shirts. Nou, dat doet hij dus elke ochtend: hij trekt zijn grijze T-shirts aan. Waarom? Hij zei een keer in een interview met Business Insider dat het dragen van steeds dezelfde T-shirts hem toestaan om ‘zo min mogelijk beslissingen te nemen’. Kortom, hij staat op, toiletteert zichzelf schoon, loopt naar zijn kledingkast, pakt een grijs T-shirt en gaat dan aan het werk. Volgens Sleepypeople.com slaapt Zuckerberg niet veel. Hij staat ’s morgens om 6 uur op om met zijn Facebook-medewerkers te overleggen. Maar of hij dat ritme kan volhouden met zijn pasgeboren baby’tje, is nog maar de vraag.

8. Jeff Bezos

Amazon-baas Jeff Bezos is net als de overleden Churchill geen ochtendmens. Hij zei jaren geleden tegen The Wall Street Journal dat zijn dag zoveel beter is als hij zijn gemiddelde acht uren slaap heeft gehad. ’s Morgens plant hij bovendien geen werkoverleggen, zodat hij de ochtend kan gebruiken om relaxt te ontbijten met zijn vrouw Mackenzie en hun vier kinderen. Omdat hij zo rustig mogelijk aan doet in de ochtenden, heeft hij dus ook geen wekker nodig en eet hij rustig zijn gezonde ontbijt, in plaats van het snel wegwerken van vet voedsel.

Wat zijn jouw ochtendrituelen? Deel het met ons in de comments!