Financiering vinden voor je idee of startup is tegenwoordig niet zo moeilijk als je zou denken. Maar de juiste financiële geldschieter vinden is wel een ingewikkeld en essentieel proces. Elke bron van kapitaal heeft zijn voordelen en nadelen uiteraard.

Hier zijn 8 van de meest betrouwbare manieren om financiering te krijgen voor je idee of startup:

1. Crowdfunding

Crowdfunding staat nog maar in de kinderschoenen als middel om financiering te krijgen voor nieuwe ideeën en startups, maar is inmiddels het meest populaire van het rijtje. Crowdfunding kreeg zijn naam doordat een project een financiering krijgt van het publiek dat persoonlijk (of als bedrijf) geld in het project steekt. Om een crowdfunding te starten moet je het idee presenteren waarvoor je financiering wenst. Dit gebeurd online met behulp van bijvoorbeeld een powerpoint presentatie, live demo, webinar of video presentatie. Mensen kunnen dan kiezen hoe veel ze wensen te geven aan je project. Soms wordt er een minimum bedrag ingesteld. De meeste crowdfunding sites gebruiken vaak een “beloning model” waar mensen die investeren in een project een soort beloning wordt gegeven bijvoorbeeld in de vorm van het product dat zal worden gemaakt, of kadobon, kortingsbon etc. Door nieuwe regelgeving is het nu zelfs mogelijk gemaakt dat “funders” van een project de vergoeding in de vorm van aandelen kunnen krijgen.

Enkele van de beste crowdfunding websites voor startups zijn o.a. Kickstarter.comIndiegogo.comSymbid.nl en Collincrowdfund.nl

 

2. Angel’s 

Succesvolle en welvarende sporters, artiesten, ondernemers, multi-miljonairs willen vaak iets doen nieuws doen door te investeren in interessante startups. Zij staan daardoor bekend als “Angel investors”. Wist je dat ’s werelds grootste ondernemingen hebben geprofiteerd van “angel investing”, zoals bijvoorbeeld Google, Skype en Twitter.

De voordelen van een betrokken Angel Investor is vele male groter dan het puur financiële nut. Het advies en de connecties die een goede Angel investor kan bieden is erg waardevol. Angel investors zijn bereid om risico´s te nemen in een startup. Er zijn een aantal angel investing netwerken die de brug vormen tussen de startups en investeerders. De bekendste netwerken zijn o.a. Golden Seeds, Tech Coast Angels en Investors Circle. Zoek naar Angel Investor netwerken in jou regio.

 

3. Familie en Vrienden

Je familie en vrienden willen natuurlijk graag dat je succes hebt met je idee of startup en zouden misschien zelfs willen deelnemen in je potentiële goudmijn!  Echter, het gebruikmaken van familie en vrienden als een financieringsmiddel kan problemen veroorzaken. Het kan leiden tot spanning tussen personen en de relatie kan op de proef worden gesteld. Het is ook de moeite waard je te herinneren dat meer dan 50% van de startups gedurende hun eerste vijf jaren falen, vaak om redenen die volledig buiten de controle staan van de eigenaren. Wees er dus zeker van dat je geen geld leent dat men eigelijk niet kan missen. Zet elke leen overeenkomst op schrift onder duidelijke voorwaarden, zelfs als het gaat om een “vrienden / familie lening”.

Een aantal bekende en succesvolle bedrijven zijn ooit begonnen met een lening van vrienden en familie, dus verwerp dit idee niet onmiddellijk! Wees alleen voorzichtig met de gevolgen en de valkuilen die in zware tijden kunnen voorkomen. Er is een risico, maar dat is ook de beloning wanneer je niet alleen je eigen succes zult behalen, maar tegelijkertijd ook die van vrienden en familie!

 

4. Creditcards

Creditcards moeten worden beschouwd als een tijdelijke oplossingen tijdens het starten van je bedrijf en het verkrijgen van ander krediet, zoals bijv. crowdfundig of een banklening.  Onder de huidige hoge rente tarieven van meer dan 10-20% op veel creditcards , is in het algemeen dit niet te beschouwen als een goed middel om financiering te verkrijgen. Toch worden creditcards door heel wat ondernemers gebruikt wanneer er geen andere opties zijn.  In de eind jaren ’90 hebben de oprichters van Google hun startup businss van kapitaal voorzien door middel van creditcards. Hoewel de oprichters hun creditcards voor een maximaal bedrag benutten, gebruikten ze hun geld slim, door tweedehands computers te kopen in plaats van nieuwe en open source (gratis) software te gebruiken in plaats van betaalde.

5. Bank Financiering

Een van de meest gebruikelijke manieren om financiering te verkrijgen voor een vbedrijf is door middel van een banklening. De bank kan eisen dat je eerst een lening garantie aanvraagd, alvorens de lening wordt goed gekeurd. Wel is het steeds lastiger om grote bedrijven te lenen, vooral als je een startup bent of in het verleden al geld behoorlijk hoge bedragen hebt geleend van de bank.  Dus maak je business plan goed in orde en ga diverse banken af om ze te overtuigen voor een financiering.

6. Tweede Hypotheek

Tweede hypotheken worden ook gezien als financierings methode. Deze leningen gebruiken de overwaarde die je zou kunnen hebben in je huis. Om uit te rekenen hoeveel je zou kunnen lenen voor een tweede hypotheek, moet je de waarde van je huis nemen en daarvan het bedrag aftrekken van de schuld aan alle uitstaande hypotheken. Hou in de gaten dat sommige banken slechts een bedrag lenen tot 70-80% van de waarde van het huis. Een van de grootste voordelen van het gebruik maken van een tweede hypotheek is dat de rente tarieven gewoonlijk lager zijn in vergelijking met andere vormen van financiering. Dit komt omdat de bank weet dat het altijd de waarde van de lening kan terug vorderen door beslag te leggen op je eigendom als je niet in staat bent aan je rente verplichtingen te voldoen.

7. Venture Capital

Venture capitalists willen in een vroeg stadium investeren in bedrijven met een hoog groei potentieel. Vroeger ontvingen venture capitalists aandelen in het bedrijf in ruil voor het geld dat ze er in steken. Echter, tegenwooridg vragen ze als tegenprestatie een combinatie van aandelen en schuld financiering.

Het venture capital bedrijf is gebaseerd op het idee dat een paar grote winstmakende startups compensatie geven voor de minder presterende startups die in de portfolie zitten. Statistisch gezien mislukken ongeveer 3 van de 4 bedrijven die venture capital ontvangen. Daarom zoeken venture capitalists gericht naar startups met een hoog winst potentieel. Indien de markt voor je startup minder aantrekkelijk is, zou je beter niet via deze financierings methode een oplossing moeten zoeken.

8. Zaken Partner

Misschien heb je zelf niet het geld om een start te maken met je idee of startup, maar ken je iemand die dat wel heeft. Van de Quote500 top ondernemingen ontvingen 28% financiering van een co-founder.

Wanneer je een partner voor je bedrijf uitzoekt, moet je je ervan verzekerd zijn dat hun persoonlijke intenties voor het bedrijf overeenkomen met die van jou. Als zakenpartner zullen zij namelijk de toekomstige richtlijnen willen en moeten mede bepalen. Het is ook altijd een goed idee een buy out overeenkomst te hebben, ingeval de zakelijke partnership uiteen valt. Daarin moet worden vermeld dat de partner binnen een zekere tijd toe moet stemmen in een voorstel tot een buy out of de andere partner moet zelf een buy out aanbieden.

Tot slot is het de moeite waard te kijken naar de les van Facebook. CEO en founder Mark Zuckerberg had gezien hoe in vroeger tijden dot.com bedrijven bereid waren geweest bijna al hun aandelen weg te geven aan venture capitalists, alleen maar om een start kapitaal te verkrijgen. Hij was vastbesloten niet dezelfde fout te maken en gaf aandelen niet gemakkelijk weg. Zijn 28.1% aandeel is nu $14.9 biljoen waard! Wees voorzichtig bij het onderhandelen van je eigen financieringsvoorwaarden en doe dat met grote koppigheid, zelfs al is je idee of startup een toekomstige visie. Het verschil kan later namelijk een waarde hebben van miljoenen 🙂