Is jouw 9-tot-5 baan verstikkend? Moe van het werken bij een slecht betalende werkgever, hoog stressgehalte op de werkvloer? Kijk je met angstige blik naar de langzaam uitstervende branche waarin je werkzaam bent? Of weet je niet op wat voor soort banen je gaat solliciteren, zodra je klaar bent met je studie? Het is nu de perfecte timing om je doodlopende zoektocht of baan te vervangen met een spetterend nieuwe en potentieel lucratieve carrière.

Je kunt best gaan voor zekerheid door te kiezen voor een traditionele loopbaan als consultant, accountant, jurist, arts, docent of vakkenvuller bij de AH. Maar waarom niet verder kijken dan je neus lang is? Je familie, vrienden en je schooladvies om “verstandig” te kiezen voor een traditionele baan met “zekerheid” heeft je gebracht waar je nu bent. Voor sommige is dat niet erg.
Het afgelopen decennium heeft door de vooruitgang van technologie, veranderingen in het beleid van de overheid en verschuivingen in sociale normen geleid tot de geboorte van nieuwe avontuurlijke jobs en carrièremogelijkheden. Omdat StartupSchool.nl je ondersteunt voor een betekenisvol leven hebben we 6 betekenisvolle banen (die ook nog eens goed betalen) voor je beschreven die 10 jaar geleden nog niet bestonden!

1. App Developer

In 2008 ontwikkelde software-ontwikkelaars 800 applicaties voor de Apple app store. In minder dan 10 jaar, is het aantal apps beschikbaar in de Apple App store explosief gestegen tot 2.000.000. De populariteit van apps veroorzaakte de behoefte van een nieuwe specialisatie binnen de software-ontwikkeling gemeenschap: de app ontwikkelaar. In mei van 2015, rapporteerde het CBS (centraal bureau voor de statistiek) dat er 147.730 app developer jobs waren. En het gemiddelde uurloon voor de functie is €49,12.

2. Data Scientist

Bedrijven geven klanten gratis Wi-Fi en hebben camera’s in winkels om de bewegingen van klanten te volgen, ontvangen informatie van creditcard aankopen, en volgen mobiele betalingen om zich te verdiepen in het gedrag en de patronen van de klant (customer journey). Deze Informatie gebruiken bedrijven bij het bepalen van voorraad, hoe vaak campagne coupons te geven, de prijs te bepalen, en hoe product placement de klant beïnvloed. Data Scientist verzamelen gegevens van diverse bronnen, analyseren die gegevens op gedrag / patronen, en brengen rapporten en advisen uit op basis van die gegevens aan hun managers en leidinggevenden.

Data Scientist verdienen gemiddeld € 91.146 per jaar. En de minder “gelukkige” verdienen volgens de statistieken minimaal € 63.000 per jaar.

3. Ebook Auteur

In 2007, kwamen de eerste verkoopbare e-readers op de planken. Voor het eerst konden lezers een hele bibliotheek aan boeken bij de hand hebben, waar ze ook waren. De opmars van Ebooks veranderde niet alleen de manier waarop mensen konden lezen, maar het maakte het ook makkelijker voor schrijvers om zelf hun werk, dromen en kennis te publiceren. Amazon’s Direct Publishing programma, publiceert het werk van auteurs gratis op hun portal en vangt op basis van aantal boek verkoop een percentage fee.

De stijging van de zelf- publicerende schrijvers heeft geleid tot een nieuwe carrière en freelance kansen: ebook opmaak en bewerken.
Formatteerders zetten de backend HTML op van ebooks om ervoor te zorgen dat de auteur een professionele ebook creëert en deze door het publicatieproces komt.
Handige professionals op dit gebied verdienen ongeveer tussen de € 50 en €200 euro per boek!

4. Information Security Analist

Het implementeren van goede cyber security plannen is een essentieel aspect van een business plan. Het internet heeft voor cybercriminelen ruimte gemaakt voor diefstal, gevoelige en persoonlijke gegeven moeten beveiligd worden. Information Security Analisten beschermen bedrijven tegen cyberdreigingen door het uitvoeren van de veiligheid dreigingsanalyses, en maken plannen hoe het bedrijf te beschermen tegen bedreigingen en aanvallen in het netwerk.

Het gemiddelde salaris, volgens de CBS, met ingang van 2015 was € 90.120 per jaar. Er zijn momenteel 22.900 soortgelijke banen. Dat aantal zal naar verwachting 18% groeien tot 2024.

5. Social Media Specialist

De belangrijkste Social Media platformen zoals Facebook en Twitter vielen in de smaak bij mensen in de beginjaren 2000. Naarmate meer mensen deze platformen begonnen te gebruiken in hun dagelijks leven, besefte bedrijven dat ze hiermee veel gemakkelijker in contact kunnen komen met de consument en publiek. Zo is de behoefte aan Sociale Media specialisten ontstaan.

Social Media specialisten zijn voornamelijk verantwoordelijk voor de strategie, het opzetten, beheren en onderhouden van alle Social Media accounts van bedrijven en de interactie met potentiële klanten online, klantenservice, webcare, en het analyseren van social media data statistieken. Het gemiddelde salaris voor Social Media specialisten is
€40.821 per jaar.

6. YouTubers

YouTube werd opgericht in 2005. Maar pas de laatste paar jaar begonnen mensen met een YouTube-kanalen geld te verdienen met hun video creatie’s  en Vlogs. Vele zijn nu BN’ers en populaire ondernemers geworden.

Er zijn verschillende strategieën die YouTubers gebruiken om hun geld te verdienen ofwel “monetizen”. YouTube maakt het mogelijk voor de video makers flink wat geld te verdienen met advertenties, promoties, of met affiliate marketing voor bedrijven in de video. De YouTuber krijgt betaald wanneer kijkers zich aanmelden voor iets of het product daadwerkelijk aankopen.

Het gemiddelde wat YouTubers verdienen is niet bekend, maar geloof me, ze verdienen vaak meer dat jouw traditionele “zekerheid” baantje, waar je met tegenzin elke dag keer op keer jezelf naartoe sleept!