“Zelfvertrouwen is aangeleerd, niet aangeboren”

In ons dagelijkse leven, worden we geconfronteerd met zoveel verhalen en beelden van succesvolle en bekende ondernemers, artiesten, top sporters, politici, BN’ers etc dat je makkelijk gaat aannemen dat zij zo geboren zijn. En, dat ze altijd zelf verzekerd zijn.

Ondanks wat je denkt zelfvertrouwen is NIET iets waarmee je bent geboren. Het is iets wat je LEERT door levenservaringen, je aan te passen aan nieuwe situaties, en die dingen te doen waarvan je dacht dat je nooit in staat zou zijn ze te doen.

Je kunt je eigen zelfvertrouwen vergroten, hier zijn 6 niet te missen tips:

1. Doe elke dag iets nieuws

Het is heel gemakkelijk om binnen je comfort zone te blijven en vast te houden aan wat je weet. Maar over de grens te stappen die je scheidt van “waar je nu bent” is een grote stap voor velen en vergt zelfvertrouwen.

Je hoeft niet te beginnen met Skydiving of de drastische stap te maken naar een ander land te verhuizen om je comfort zone te verleggen. Er zijn ook een heleboel simpele, alledaagse stappen die je kunt maken om je zelfvertrouwen te vergroten. Persoonlijk hou ik er van om nieuwe plaatsen en mensen te ontdekken in mijn stad. Ik pak dan mijn laptop, wandel de stad in en zoek dan naar plekken waar ik nog nooit ben geweest. Zo kom ik in gesprek met nieuwe mensen bijvoorbeeld.

Dit kan wat simpel lijken, maar de verandering van decor en omgeving veroorzaakt een hele reeks van nieuwe ideeën, nieuwe perspectieven en verhoogde zelfvertrouwen. Neem een paar minuten de tijd om te denken over wat je vandaag kunt doen om geïnspireerd te raken.

2. Draag kleren die zelfvertrouwen geven

De kleding die je draagt heeft een enorme werking op wat voor een gevoel je hebt over jezelf en hoe anderen je zien. Als je kleren draagt die niet comfortabel zijn, knellen of duidelijk te groot voor je, dan zal je je niet comfortabel voelen, en je zult geen zelfvertrouwen uitstralen.

Aan de andere kant, als je kleren draagt, die op de juiste wijze vormgeven aan je lichaam en je voegt wat kleur toe, zal je een natuurlijke zelfvertrouwen voelen en meer jezelf uitstralen. Hoe stel je een garderobe samen die zelfbewustzijn uitstralen? Er zijn twee belangrijke elementen wat je moeten weten.

Ten eerste, donkere kleuren stralen meer gezag  uit. Ten tweede,  felle kleuren kleuren laten je opvallen.

Als je een combi zoekt om beide gevoelens te reflecteren, moet je een manier vinden om wat zwart, steenkoolkleur of marineblauw toe te voegen. Vervolgens, neem er een felle kleur bij, zoals wit, geel of lichtblauw.

3. Gebruik je lichaamstaal goed

Heb je het verhaal van Amy Cuddy gehoord bij TedX over lichaamstaal?

Zo niet, dan moet je deze echt checken, het zal je nieuwe inzichten bieden!

VIDEO Amy Cuddy:  Je lichaamstaal laat zien wie je bent

 

4. Spreek met een zelfverzekerde stem

De meeste mensen zien de kracht van hun stem niet als manier om een zelfverzekerde imago te reflecteren. Je kunt heel zorgvuldig de woorden die je gebruikt in een zin kiezen, maar het gaat er om hoe je ze deze woorden gebruikt om een impact te maken.  

De grootste fout die ik vaak opmerk, zelfs op tv met televisie presentators, is de klemtoon. Een klemtoon gebruik je wanneer je aan het einde van je zin je stem verhoogd om het meer te laten klinken als een vraag.

Probeer het zelf eens met deze zin: “Zaterdag’s ging ik gewoonlijk naar de film”

Het einde met een stijgende toon in je stem en een met een dalende stemhoogte.

Wat klinkt meer vastbesloten en krachtiger volgens jou?

5. Vergelijk jezelf niet met anderen

Jezelf vergelijken met anderen die een verschillend levenspad hebben gekozen en verschillende beslissingen hebben gemaakt, is een garantie voor een neerwaartse spiraal waardoor je nooit goed genoeg zult voelen.

Dit is een van de meest voorkomen methoden om je zelfvertrouwen langzaam te vernietigen, omdat je je altijd richt op wat je niet hebt in plaats van wat je wel hebt.

Mijn advies: maak een lijstje van alles waar je dankbaar voor bent. Steeds wanneer je begint met jezelf te vergelijken met een vriend, collega of zelfs een onbekend persoon, kijk je naar je lijst en lees hem drie keer door om jezelf te herinneren aan alle geweldige dingen die je hebt of hebt bereikt in je leven!

6. Zeg iedere ochtend en nacht positieve en opbeurende dingen tegen jezelf 

Last but not least nog één super goede krachtigste stukje advies: verplicht jezelf tot positieve en opbeurende woorden elke ochtend als je wakker wordt en elke nacht voor je gaat slapen.

Als je de dag begint en eindigt met positieve, opbeurende woorden tegen jezelf, kan je werkelijk je kijk op het leven veranderen. Ongeveer een jaar geleden begon ik dit proces in mezelf. Ik stelde een mantra op, die ik nu elke ochtend en elke nacht herhaal.

Een mantra is erg simpel en ik nodig je uit die ook te gebruiken, als het bij je past. De mantra die je kunt gebruiken is bijvoorbeeld: “Ik voel me goed, ik voel me waardig”. Als je aanvoelt dat deze mantra niet de juiste voor je is, kan je je eigen opstellen. Maar het allerbelangrijkste is om jezelf de verplichting op te leggen om het elke ochtend en nacht te herhalen, totdat het een deel van je wordt. Je zult je echt krachtiger en relaxed voelen!

Succes 🙂