“Ambitie is het pad naar succes. Volharding is het voertuig waarin je aankomt”

– Bill Bradley

Ambitie is een van de eigenschappen waarvan velen van ons niet genoeg van bezitten, als het al aanwezig is. Je kunt de meerderheid van de mensen ook niet kwalijk nemen dat ze het niet hebben, al is dat geen excuus. Tijdens onze jeugd worden we aangemoedigd onderwijs te volgen, een baan te krijgen, en om er “alleen maar” te komen. We worden aangemoedigd om “alleen maar” genoeg te hebben, genoeg te doen, en een gemiddelde te bereiken. Maar er is geen ambitie in het bereiken van een “gemiddelde

Ambitie is groots denken. Ambitie gaat om massief denken, en het hebben van een ongezonde hoeveelheid voortvarendheid om je voort te duwen naar die doelen. Elke ambitie die we als kinderen zouden kunnen hebben, wordt uit ons gezogen door het onderwijs stelsel, om maar niet te vermelden onze ouders en hen rondom ons die gebrek hebben aan ambitie.

Er zijn 6 woorden die je een ambitieus persoon nooit zult horen zeggen:

1. Het is onmogelijk

Niet alleen lijkt het onmogelijk tot het gedaan is, er zijn talloze lieden die het al hebben gedaan. Ambitieuze mensen weten dit, en niets is voor hen onmogelijk voor zover ze het kunnen bekijken.

En zelfs als een ambitieus persoon niemand kent die het reeds heeft gedaan, dan zullen zij nog steeds geloven dat het hoe dan ook mogelijk is.

Kijk bijvoorbeeld naar het internet.  Geloof je werkelijk dat het internet zou bestaan als de makers dachten dat het “onmogelijk” was? Natuurlijk niet.

En denk je dat talloze creaties zouden bestaan als de bedenkers tekort schoten in ambitie? Natuurlijk niet. Niets is onmogelijk in de ogen van de ambitieuzen!

“Het lijkt altijd onmogelijk totdat het is gedaan” – Nelson Mandela

2. Dat kan ik niet doen

Een ambitieus persoon heeft altijd een “can do” instelling. Het is een onderdeel van hun DNA en een in hun natuur gewortelde gewoonte. Ambitieuze mensen geloven in “Ik kan”, al is het nog zo ongehoord, krankzinnig, onwerkelijk, onconventioneel of uitdagend.

Een niet-ambitieus persoon gelooft “Ik kan niet” met het gevolg dat zij het niet kunnen.

De betekenis van ambitie is een sterke wens om iets te doen of te bereiken. Maar je kunt geen sterke wens hebben om iets te bereiken als je verkeert in een “ik kan” mentaliteit.

“Of je nu denkt dat je het kunt of je denkt dat je het niet kunt, je hebt altijd gelijk” – Henry Ford

3. Ik heb niet wat nodig is

Je zult nooit van je leven een ambitieus persoon horen zeggen: “Ik heb het niet wat nodig is”. Zo’n zinsnede komt niet voor in hun mentaliteit of vocabulaire. Hun hersens registreren of geloven dat niet.

Terwijl een niet-ambitieus persoon gelooft dat iets hen ontbreekt om er te komen, te slagen, of het gedaan te krijgen. Daarom hebben ze nooit de moed, macht en voortvarendheid om het voor elkaar te krijgen.  Zo mis het.

4. Ik ben niet bereid om alles te doen wat nodig is

Ambitieuze personen hebben de vechtlust om te slagen, te bereiken en te volbrengen wat moet worden gedaan. Ambitieuze mensen zullen alles doen wat nodig is om er boven uit te komen en het hoe dan ook laten gebeuren. Ambitieuze mensen zijn bereid de prijs te betalen om er te komen, zelfs als dit betekent het trotseren van mislukkingen en tientallen tegenslagen.

Ambitieuze mensen zijn bereid te blijven doorgaan en naar voren te bewegen, zonder acht te slaan op hoe vaak ze zijn gestruikeld.

Ik zal Mark Cuban (Eigenaar Dallas Mavericks) als een voorbeeld gebruiken. Hij mislukte in een heleboel bedrijven en hij moest het veelvoudig opnieuw proberen voor hij succes had. Ambitieuze personen zullen alles doen wat nodig is, hoelang het ook duurt om uiteindelijk succes te hebben.

Mensen die het ontbreekt aan ambitie zijn niet bereid om dat te doen, ze zullen genoegen nemen met minder.

 

 

5. Succes is een optie

Ambitieuze mensen zien succes niet als een optie, ze beschouwen het als een “must”. Ze zien succes als een “slagen of in de poging sterven” mentaliteit. Ze zien het niet als een alternatief, een optie of iets als een “kans” die ze kunnen hebben.

Ambitieuze mensen zien het als een verantwoordelijkheid, een “must”, een verplichting en een plechtige gelofte.

Niet-ambitieuze mensen zien dit niet op zo’n manier, daarom worden ze ongemerkt te comfortabel en te relaxed met wat ze hebben.

6. Ik zal nooit succes hebben

Wat je betoogt is wat je gelooft, en waar je in gelooft is wat je uiteindelijk zult hebben. Ambitieuze personen kunnen voor- en tegenspoed hebben zoals iedereen, maar waar ze in hun diepste in geloven  dat verandert niet.

Ze zullen nog steeds geloven dat ze succes kunnen hebben, ondanks de grootte van de uitdagingen die ze in de weg staan. En ze blijven geloven dat ze hebben wat nodig is om succesrijk te zijn, hoe moeilijk dat ook moge zijn.

Zoek iemand die je kent zonder enige ambitie en ik garandeer je dat ze niet geloven dat ze ooit succes kunnen hebben. Ambitieuze mensen zijn te vastbesloten en zijn te doelgericht om zo’n denkwijze te hebben.

Ik hoop dat je wat aan dit artikel hebt! Als je ambitie hebt, hou die ambitie brandend want je hebt het nodig!