Ondernemen is niet niks. Je moet elke dag weer je zaken op orde hebben, acquireren en geld verdienen om te kunnen overleven. Daarvoor is het heel erg belangrijk om gemotiveerd te zijn en elke dag weer opnieuw beginnen met de strijd om je product, je klant en inkomsten.

Lees onderstaand 5 tips die elke ondernemer moet toepassen om te overleven:

1. Houd bij wat je elke dag verdient

Om gemotiveerd te blijven, moet je als ondernemer goed op de hoogte zijn van wat je produceert en wat je verdient. Tel dagelijks uit je winst, maar dan letterlijk. Groei doet groeien. Wanneer je ziet dat er groei in zit, ben je gemotiveerder om de volgende dag weer aan de slag te gaan. Mocht het een dag minder goed gaan, ben je ook weer gemotiveerd om de volgende weer nog beter je best te doen om weer meer te verdienen of te produceren.

2. Zorg voor een positieve werkruimte

Hoe je het doet, maakt niet zoveel uit, maar zorg voor een positieve omgeving. Je moet letterlijk positiviteit om je heen zien en voelen. Word je blij van bloemen, zorg dat die er zijn. Raak je gepassioneerd van mooie spreuken en wijsheden, hang die dan op in je werkruimte. Word je vrolijk van bepaalde muziek, zorg dat die in de buurt is om te beluisteren. Ben je fan van iets of iemand, zorg ervoor dat die- of datgene je in je bedrijf oppept. Motivatie gaat gepaard met positiviteit. Hoe positiever jij bent, des te gemotiveerder je zult zijn.

3. Noteer heldere en haalbare doelstellingen

Als je even geen zin hebt, helpt het om weer even herinnerd te worden aan je doelstellingen. Formuleer heldere, haalbare doelen, schrijf ze op en probeer ernaar te handelen. Het beste is als je die doelen voor jezelf zichtbaar maakt op je werkplek. Duidelijkheid is geboden. Schrijf niet op: “Ik wil dit jaar meer geld verdienen!”, maar noteer: “Ik wil dit jaar 100.000 euro meer verdienen dan vorig jaar!”. Dan is een doel concreet.

4. Start vroeg in de ochtend

Het is bewezen dat de ochtend het meest productieve deel van de dag is. Daarom werk zoveel mogelijk in de ochtend en probeer in de eerste drie of vier uur zoveel mogelijk taken gedaan te hebben. Als je dat lukt, ben je gemotiveerder voor de rest van de dag. Een bijkomend voordeel: hoe meer je ’s morgens en overdag doet, hoe minder je ’s avonds en ’s nachts hoeft te doen. Kortom, minder overwerken.

5. Vergeet nooit waarom je ondernemer bent geworden

Als het een keer wat tegenzit of als je even wat minder goed op gang komt, denk dan aan de goede redenen waarom je ooit voor jezelf bent begonnen. Bijvoorbeeld, dat je het saai vond worden als loonslaaf, of dat je meer vrijheid wilde, of dat je meer actie wilde, of dat je zelf concreter mensen wilde helpen. Vergeet die redenen waarom je ondernemer bent geworden nooit. Die hebben ervoor gezorgd dat je een bestaan van zekerheid naar een ondernemersbestaan hebt omgezet. Diezelfde argumenten zullen ervoor zorgen dat je gemotiveerd verder kunt gaan met je bedrijf.