Star Wars-fanaten kijken al maanden uit naar het nieuwe deel van de legendarische science fiction-filmserie. Voor hun zijn de Jedi de besten in het universum, maar niet alleen Star Wars-fans zien een diepere laag bij de spirituele geestelijke samurai-achtige special forces van Star Wars. Ook voor mensen die niet van Star Wars houden zijn de manier waarop de Jedi naar de wereld kijken leerzaam, zeker voor aanstormende leiders, stond eerder in het beroemde Forbes te lezen. StartupSchool.nl frist u nog even op.

Vijf lessen in leiderschap van de Jedi:

1. Laat je angsten los

Uit psychologische onderzoeken blijkt dat mensen liever vermijden dat ze tien euro verliezen, dan dat ze tien euro proberen te verdienen. Angst is een raadgever, maar niet altijd de beste. Angst zorgt ervoor dat je geremd bent en dat je allerlei obstakels en hobbels in je hoofd haalt. Angst belemmert en angst remt. “Train jezelf datgene los te laten waar je zo bang voor bent om te verliezen”, zei de Jedi Master Yoda vrij vertaald tegen zijn leerling in Star Wars. Wie vooral bezig is iets niet te verliezen, zal nooit iets winnen. Een echte leider is een winnaar en geeft de ander het gevoel mee te profiteren van de winst.

2. Benader elke taak met een positieve mindset

Het is bekend dat je positief moet blijven denken, maar dat is niet altijd gemakkelijk. Een leider doet dat per definitie, dat zit in zijn of haar karakter. Hij of zij doet niets waarvan hij al van te voren denkt of weet dat er geen succes uit zal voortvloeien. Elke taak die een leider voor zich krijgt, benadert hij met een positief gevoel. De leider gaat uit van het succes, dat zit in zijn of haar hoofd en dat moet je als je een leider wilt worden ook tussen je hoofd zien te krijgen. Een positieve mindset zorgt voor zelfvertrouwen en zelfvertrouwen vergroot je kans op succes. Overigens, je moet in balans zijn, want overmoedig worden is ook niet goed. “Do or do not. There is no try”, zei Yoda daarover.

3. Houd je gedachten in het nu

Jedi Master Qui-Gon Jinn leerde zijn leerling Obi-Wan Kenobi ooit: “Focus je niet te veel op je angsten. Concentreer je je op het hier en nu bij wat je nu doet en niet bij slechte ervaringen uit het verleden.” En dat is zo waar: blijf niet te veel hangen in ervaringen uit het verleden, maar leef en handel in het hier en nu. Wees je bewust van de situatie en de taak die je nu hebt. Laat je niet te veel afleiden door telefoontjes, mails en berichten, maar zorg voor een duidelijke to-do-list, een actielijst van de taken die je nu hebt en die je nu moet uitvoeren. Focus je op het hier en nu, zoals het een echte leider betaamt!

4. Laat emoties je beoordelingsvermogen niet vertroebelen

Het is goed om je emoties te (her)kennen en je daar bewust van te zijn. Maar het is ook belangrijk om je beoordelingsvermogen niet te laten vertroebelen door al die emoties. Boosheid, bijvoorbeeld. Als je een deal dreigt te verliezen, is het goed om bewust te balen, maar laat die boosheid niet de boventoon voeren. Want door boosheid, verdriet of teleurstelling wordt het lastiger om helder te denken, en natuurlijk om positief te blijven. En, het is bekend, leiders denken helder en positief. Dus, ken je emoties, maar laat ze niets bepalen, houd je bij de feiten, bij de realiteit zoals die is!

5. Vertrouw op je instinct / intuïtie

Staar je niet blind op data, cijfertjes en rapporten. Alle kennis die je hebt opgedaan heb je – bewust of onbewust – opgeslagen. Vertrouw daarop, vertrouw op je instinct, haal wat je weet en wat je kent naar boven. Soms sta je voor een taak waar geen voorbeelden voor zijn, omdat het complet nieuw is. Dan moet je alles uit de kast halen: de cijfers, data, onderzoeken, de hele rataplan. Maar vertrouw ook op je instinct. Laat je leiden door je gevoel. Doe iets waar je een goed gevoel bij hebt. Doe iets niet, als je daar een onbestemd gevoel bij hebt. Echte leiders blijken dat vaak te doen. Jedi Master Obi-Wan Kenobi zei tegen Luke Skywalker: “Laat je bewuste zelf gaan, handel naar je instinct.” Jij alleen weet als beste wat je wilt bereiken.
Doe dat dan ook, met of zonder The Force van de Jedi in Star Wars!