Iedereen voert continu gesprekken met mensen. Maar je weet nooit precies of je in een gesprek succes hebt of dat je regelrecht voor aap staat. Dat komt omdat je wel of geen connectie met iemand hebt gemaakt. Soms is een gesprekspartner zo interessant, maar sta je met je mond vol tanden. Soms is een conversatie zo saai, dat je bijna in slaap valt en dwalen je ogen af naar het mooie plafond in die ruimte. Zo kun je een nieuwe vriend(in), baan, deal of contact mislopen. Hoe maak je toch connectie met iemand en heeft diegene die tegenover je staat het gevoel dat je oprecht geïnteresseerd bent?

5 essentiële communicatietips bij het maken van nieuwe vrienden, relaties of zakelijke netwerk zonder jezelf voor aap te zetten:

1. Geef je gesprekspartner de volle aandacht

Als je met iemand praat, zorg er dan voor dat je ogen niet voor langer dan een paar seconden afdwalen. Als jouw ogen zich richten op iemand anders dan diegene met wie je praat, of bijvoorbeeld op een televisie of anderszins iets wat in de omgeving opvalt, krijgt je gesprekspartner het gevoel dat je hem of haar niet belangrijk vindt of dat je niet geïnteresseerd bent, of dat je diegene saai vindt. Dus, focus je op je gesprekspartner!

2. Betrek niet alles steeds op jezelf

Als je in een conversatie bent verwikkeld, interrumpeer dan niet telkens door te reageren hoe het in jouw geval is gegaan. Betrek niet alles op jezelf. Geef je gesprekspartner het podium en laat hem of haar daar. Stap niet steeds zelf ook op dat podium, waardoor diegene het weer moet delen. Geef diegene de volle aandacht en ruimte!

3. Luister naar anderen, zoals je graag wilt dat anderen naar je luisteren

Houd een gesprek gaande, maar niet met loze kreten om maar iets te zeggen, bijvoorbeeld ‘hmm, interessant’, ‘tja’, of ‘ok’. Dergelijke kreten zijn doorzichtig en iemand kan gauw doorkrijgen dat je eigenlijk al lang niet meer luistert. Pas als je zelf doorhebt dat het irritant is, pas dan ben je er echt van bewust dat je het gesprek met oprechte interesse op gang moet houden. Luister naar anderen, zoals je graag wilt dat anderen naar je luisteren, met belangstelling dus!

4. Doe niet alsof je alles weet en perfect bent

Bij een gesprek heeft je gesprekspartner meteen door dat je iets niet echt goed weet. Dus doe dan ook niet alsof! Maar er zijn ook mensen die juist graag hun kennis willen ten toon spreiden en willen showen hoe geweldig ze zijn. Nee, doe dat niet! Als je wilt connecten met iemand, moet je juist diegene de ruimte geven om te stralen. Wees oprecht, eerlijk en geïnteresseerd. Het gesprek gaat niet over jou, maar over die ander. Jij hebt een belang, namelijk om de connectie te maken met diegene. Doe dat dan ook, verpest het niet met je ego, bewijsdrang of prestatiedrang!

5. Bereid gesprekken voor

Het is echt niet de bedoeling om in een geprepareerde robot te veranderen, maar het kan geen kwaad om alvast wat vragen of gespreksonderwerpen in je hoofd te hebben, voor het geval dat een gesprek stil valt of dat jij ineens dichtklapt. Houd bij die voorbereiding rekening met het soort conversatie. Bijvoorbeeld, is het een businessnetwerkmeeting? Of is het een ontmoeting met een onbekende bij een sociale gelegenheid? Of is het een spontane ontmoeting met een oude vriend? Er zijn vast zaken te bedenken die een gesprek op gang kunnen brengen en houden. Bereid je je per event voor en neem geen risico’s. Wil je met iemand connecten, weet dan waar je het over wilt hebben!

Succes!