Het stadion is vol publiek. Jij staat op je startplaats. Straks moet je presteren. Ook jij hebt maar één kans. Die gouden medaille lonkt. Maar dan moet je wel eerst als met een explosie die honderd meter rennen, alsof je leven ervan afhangt. Ook jij hebt hier jaren voor getraind. De Olympische Spelen bereik je niet zomaar.

De beste sporters ter wereld moeten stalen zenuwen hebben. Althans, ze moeten ze beheersen, en dan ook nog scherp blijven en presteren. Hoe doen ze dat in hemelsnaam?

StartupSchool.nl onthult de 4 geheimen van topsporters:

1. Praat positief tegen jezelf

Je hersenen verwerken heel veel informatie. Je zegt zo’n 300 tot 1000 woorden per minuut, tegen jezelf, zeggen onderzoekers. Topsporters zijn het daarover eens: die woorden moeten positief zijn!

Zodra je op de startlijn staat voor een wedstrijd, schreeuwt je brein: je gaat verliezen, je kunt verliezen, anderen winnen, anderen kunnen winnen. Maar daar moet je mentaal tegenin gaan. Nee, IK ga winnen, ik haal iedereen in, ik win goud!

2. Stel duidelijke doelen

Topsporters stellen duidelijke doelen. Vaak zijn het kortetermijndoelen voor de actie op die dag. Het gaat om winnen, om de missie te halen, om het doelwit uit te schakelen, om die prijs te winnen. Ze hebben een vooruitzicht. Daar leven ze naartoe, daar werken ze voor. Doelgericht!

3. Visualiseer

Sluit je ogen en zie de grote uitdaging. Beeld je in hoe de strijd zal zijn, hoe je taak of presentatie moet zijn. Dat doen topsporters ook. Zij zien in hun hoofd wat ze moeten en willen bereiken. Bovendien kun je dan meteen je strategie in je hoofd langslopen, elke stap die je moet nemen, elk obstakel kun je dan als hersengymnastiek trainen. Dat verhoogt de focus en concentratie. Maar vergeet niet: de uitkomst moet winst zijn. Kortom: als je iets visualiseert, doe het dan positief!

4. Trainen, trainen, trainen

Visualiseren is goed, positief zijn is prachtig, maar uiteindelijk is het de oefening die de kunst baart. Oefenen, oefenen, oefenen, dat zeggen topsporters. Nou ja, zij zeggen trainen, trainen, trainen, zwaar gedisciplineerd, ijzeren routine. Daarom: oefen je presentatie, je salespitch, je sollicitatiegesprek, zoveel als je maar kunt, waardoor je geroutineerd raakt en vol zelfvertrouwen de slag kunt winnen!

Succes!