Iedereen die werkt of werk zoekt kent dat moment wel: het halfuurtje voordat je een sollicitatiegesprek hebt. Dat zijn dertig minuten die voor je gevoel uren duren. De zenuwen hopen zich op, de moed zakt je in je schoenen en je strest over of je wel genoeg weet over het bedrijf of de functie waar je op hebt gesolliciteerd. Wat doe je in dat halfuurtje om toch goed beslagen ten ijs te komen voor je gesprek?

Hieronder lees je de 3 stressverminderende tips vlak voordat je gaat solliciteren:

1. Zorg voor focus

Voordat je naar het gesprek gaat, moet je ervoor zorgen dat je volledig geconcentreerd bent. Alles moet in het teken staan van de sollicitatie. Maak je hoofd leeg. Ga nog even naar het toilet. Kijk in de spiegel en kijk of je ogen, neus en mond schoon zijn. Onderzoek ook of je kleding nog goed zit, want een auto, fiets of het openbaar vervoer kan er nog weleens voor zorgen dat een broek of rok of jurk op colbert niet meer rechtzit. Als je dat hebt gecheckt, heb je één zorg minder, want je ziet eruit zoals je eruit wil zien én je hoeft niet bang te zijn dat je tijdens het gesprek naar de wc moet.

2. Ontspan

Nadat je weet dat je er goed bij zit, zorg even voor een ontspanningsmoment. Maak je hoofd leeg door aan niets te denken, concentreer je op je rustige ademhaling, zit rechtop en ontspan je lijf. Even niets, even echt relaxen. Het kan ook helpen dat als je van lezen houdt, dat je een paar bladzijden gaat lezen. Geen zakelijk boek of blad, maar puur ontspannend, een roman, een luchtig tijdschrift. Zo verzet je even je zinnen en vergeet je kort waar je bent, zodat je relaxt.

3. Pomp je energie op

Vlak voor het gesprek kan het geen kwaad om je even te bewegen om je energie die je hebt nog even op te pompen. Pep jezelf op door te bewegen. Er zijn mensen die rek- en strekoefeningen doen. Motivatiegoeroe en NLP-trainer Anthony Robbins gaat voordat hij het podium opgaat voor een speech zelfs springen op een trampoline. Dat kan natuurlijk niet altijd, maar het kan ook op een minder opvallende manier. Rek je uit, maak je groot, bal je vuisten, kom in de vechtmodus, je gaat de strijd van je sollicitatie aan, waarom ook niet? Zorg ervoor dat je je sterk voelt, zelfverzekerd en klaar om de job te krijgen die je wilt.
En last but not least: vergeet niet te lachen, presenteer je positief, dat maakt niet alleen jezelf, maar ook anderen blij!

Succes met je sollicitatie!