Een goede vriend heeft me wel eens gevraagd: stel je nou voor dat het morgen afgelopen is, wat heb je dan gedaan en wat laat je achter?

Van nature en vanuit onze opvoeding zijn we gewend weinig risico te nemen en te gaan voor veiligheid: de zekere keuzes te nemen en te gaan voor die vaste baan in een vertrouwde omgeving. Maar zonder af en toe een risico te nemen leer je niks en kom je vast te zitten.

Ben jij bereid om eens een risico te nemen en om groei en nieuwe mogelijkheden te bereiken?

 “When you take risks you learn that there will be times when you succeed and there will be times when you fail, and both are equally important.” – Ellen DeGeneres

Drie belangrijke redenen om meer risico’s te gaan nemen:

1. Het vermijden van risico’s is ook het vermijden van het maximale potentieel van je leven

De angst om te falen is de belangrijkste reden waarom mensen risico’s vermijden.

En dat is logisch, want een risico houdt per definitie een kans te falen in. Maar er is ook een kans op succes. Door het helemaal niet te proberen schiet je jezelf misschien wel te kort!

Een voorbeeld: ik had een vaste baan op een plek waar ik ooit begonnen was als bijbaantje begonnen was. Het bracht financiële zekerheid en ik had een leuke woning, maar de uitdaging was al lang verdwenen, bovendien wist ik zeker dat ik meer kon bereiken.

Dus ik heb mijn baan en mijn woning opgezegd en ben een paar maanden naar het buitenland vertrokken om daar vrijwilligerswerk te gaan doen. Ik ging het onbekende in en het is de meest leerzame en spannende periode uit mijn leven gebleken, bovendien heb ik me nog nooit zo nuttig gevoeld.

2. Door geen risico’s te nemen mis je de kans op groei

Risico’s brengen uitdagingen en verandering met zich mee en zonder dat ondervind je geen groei. Dat zie je zowel als je naar je lichaam kijkt, denk aan de opbouw van spieren, als op het geestelijk vlak.

Als je die groei wel wilt bereiken en wilt opklimmen in het leven moet je jezelf uitdagen en daarvoor risico’s accepteren.

3. De voordelen, of je nou slaagt of faalt, wegen meer dan op tegen de nadelen

Zonder risico’s te nemen en mijn angst om te falen onder ogen te komen, zou ik niet zijn waar ik nu ben. Wat ik geleerd heb en hoe ik mij ontwikkeld heb, is zo veel meer geworden dan ik mogelijk dacht.

Al heb ik nog lang niet alles bereikt wat ik wilde en zijn er tijden genoeg geweest dat ik gefaald heb, ik heb al veel meer bereikt dan als ik nooit een risico had genomen.

En het was niet makkelijk, vaak wilde ik opgeven en gewoon naar huis gaan, maar ik heb doorgezet en de vruchten geplukt.

Een leven zonder risico is een leven niet geleefd! Maar een levensstijl aannemen van meer risico zal niet overnacht gebeuren. Een paar manieren waarop je risico’s kunt implementeren in je dagelijks leven zijn:Praat met een vreemdeling bij de bushalte, het station of op het werk. Deelname aan een eenvoudige conversatie met een vreemdeling is een geweldige manier om zelfvertrouwen op te bouwen en een geloof op te bouwen in je eigen mogelijkheden.Als dat te veel is, probeer dan een nieuw kapsel of outfit. Lees een ander soort boek, luister naar een ander genre muziek, of eet een nieuw soort voedsel. Elke dag iets anders proberen, is een geweldige manier om jezelf uit te dagen en te veranderen je manier van denken.

“Take into account that great love and great achievements involve great risk.”

– Dalai Lama XIV

Het nemen van risico’s staat gelijk aan het nemen van een kans op jezelf, het definiëren van het leven op jouw voorwaarden niet andersom. De grote mannen en vrouwen van onze tijd zijn NIET groot geworden door risico’s te vermijden.

Welke risico ben jij bereid te nemen?