12 gouden tips naar meer zelfvertrouwen

Ook Walt Disney (1901) vond zelfvertrouwen belangrijk. “Het geeft de mens een mentale houding van “Ik kan dit doen” en met die houding worden dingen daadwerkelijk bereikt.”

Maar Disney had veel steun – een gezin, investeerders en toegewijd personeel. Het is wellicht makkelijker om zelfvertrouwen te hebben wanneer iedereen om je heen je stimuleert en ondersteunt. Het is niet makkelijk als je er alleen voor staat, je alleen moet knokken om je dromen waar te maken. En tóch is het belangrijk om dit met zelfvertrouwen te doen, hieronder 12 stappen naar meer zelfvertrouwen.

“Attaining anything is a matter of ‘C’s’ – curiosity, courage, constancy and confidence – and the greatest one is confidence.” – Walt Disney

1. Stel kleine doelen

Stel kleine doelen die uitdagend maar op korte termijn haalbaar zijn. Schilder bijvoorbeeld een kamer, leer een nieuwe computer vaardigheid of ga trainen om 2,5 km te joggen. Elke prestatie zal meer vertrouwen geven en aanmoedigen om scherpere doelen te stellen.

2. Leer zoveel mogelijk

Zoek onderwerpen die je interesseren en ga er informatie over zoeken. Bijvoorbeeld online of op Discovery Channel. Omdat het je interesseert zal je het makkelijk onthouden en automatisch ten sprake brengen in gesprekken. Je zult indruk maken op anderen en zo ook een betere gedachte over jezelf krijgen.

3. Zorg voor uw fysieke verschijning

Neem een lekkere douche, was je haren en doe een lekker geurtje op. Het zal meer zelfvertrouwen geven!

4. Dress goed

Een goede uitstraling geeft je zelfvertrouwen en het gevoel dat je het waard bent er te zijn. Ga dus niet naar die afspraak in je oude kleding, dress to impress!

5. Let op je houding

Zelfverzekerde mensen staan rechtop en lopen nogal stevig. Oefen dit eerst thuis en dan in de praktijk buiten. Zie hoe je in de fysieke “feel” van vertrouwen positieve berichten stuurt naar je mind.

6. Spreek langzaam

Dat is wat mensen met zelfvertrouwen doen. Ze willen dat anderen alles horen wat ze zeggen. Mensen die een gebrek aan zelfvertrouwen hebben spreken snel en vaak mompelen ze, omdat ze bang zijn voor wat anderen kunnen denken over hun bijdrage aan een onderwerp. Ook dit, thuis oefenen tot dat dit een gewoonte is.

7. Negeer negatieve gedachten

Dit is een mentaal spel dat je eenvoudig kunt spelen. Als er een negatieve gedachte omhoog komt, stop onmiddellijk! Stel deze gedachte voor als een mier en beeld je in dat je er op stampt. Wanneer je het vermorzeld hebt komt er iets tevoorschijn waar je blij van wordt; hele mooie bloemen, een nieuwe auto of een tropisch strand. Dit vergt oefening, maar het is belangrijk hier een gewoonte van te maken.

8. Maak een lijst van al je goede kwaliteiten

Schrijf al je goede eigenschappen op en lees ze dagelijks om jezelf er aan te herinneren.

9. Doe vrijwilligerswerk

Vrijwilligers zijn overal nodig! Of je nu naar een ziekenhuis gaat, een dierenasiel of buurthuis. Het zal je een groot gevoel van voldoening geven als je ziet hoe anderen je inzet waarderen. Een enorme vertrouwen booster.

10. Stop met zeuren over problemen

Stop met zeuren over een probleem dat je denkt dat je niet kan oplossen. Als je er niets aan kunt veranderen heeft het geen zin om erover te zeuren. Kun je het wel veranderen? Maak een plan en voer het gelijk uit.

11. Schrijf je principes op

Wat zijn de waardes waar jij je aan vasthoudt? Als je problemen hebt om dit op te schrijven, is het logisch dat je een gebrek aan zelfvertrouwen hebt. Mensen met zelfvertrouwen weten waar ze voor staan. Denk aan situaties die veel emotie opriepen en ga na welke waardes jij daar belangrijk vond, probeer zo principes te formuleren.

12. Daag jezelf uit

Elke keer als je iets doet dat je nooit eerder hebt gedaan, zal je zelfvertrouwen groeien. Het is normaal dat je spanning of angst voelt, schenk hier geen aandacht aan, zet door.

“Ik ben een trage loper,  maar ik heb nooit terug gelopen.” – Abraham Lincoln

Hou altijd dat in gedachten! Als je zelfvertrouwen krijgt puur door jezelf zul je hier je leven lang profijt van hebben. Je zult nooit zorgen hoeven te maken dat de steun om je heen plotseling verdwijnt.