Je wordt niet wakker met ineens een nieuw bedrijf. Nee, daar gaat veel denkwerk aan vooraf. Zo simpel is het ook allemaal niet, als het bij sommigen lijkt. Ondernemen is keihard werken! En doe zeker niet alsof je het in je eentje kunt, want dat kun je niet.

11 golden tips voor een super succesvolle onderneming:

1. Wees niet bang om te falen

Wie onderneemt, faalt. Dat is een feit. Iedere ondernemer faalt weleens ergens in zijn weg naar succes. Er zullen altijd slechte deals zijn, er zullen altijd verliezen zijn, er zullen altijd onbetrouwbare types zijn. Maar laat je daar niet door weerhouden. Als entrepreneur moet je niet bang zijn om te falen, want anders…..ja, faal je! Wie bang is, is verkrampt en neemt daardoor geen risico’s en maakt niet de stappen die een ondernemer moet maken. Dus, wees niet bang, want falen hoort er echt bij!

2. Zoek de juiste investeerder

Mensen die in je bedrijf willen investeren, zijn erg belangrijk. Zij zorgen ervoor dat je bestaat. Je leeft dankzij hun geld en daar moet je goed mee omgaan. Daarom moet je niet als een kip zonder kop investeerders aan je binden. Zoek een financier die bij je past, met wie je een klik hebt en met wie je ook daadwerkelijk kunt eten en drinken. Wees bij wijze van spreken getrouwd met je investeerder, want met hem of haar zul je nog veel tijd doorbrengen in je passie om groot te worden!

3. Samen kom je verder

Veel startups mislukken, omdat er maar één persoon was die alles deed. Logisch, want diegene doet alles en heeft eigenlijk geen tijd om gefocust te zijn. Daarom is het goed om goede partners te hebben. Samen werk je aan een mooi bedrijf. Maar, zie ze niet als personeel, maar al mede-oprichters en partners. Immers, zij helpen jou om niet te falen met je bedrijf.

4. Geen perfecte kantoor

Het is niet erg om geen perfecte kantoor te hebben. Het geïnvesteerde geld kun je beter in je product of mensen stoppen. Bovendien, de meeste grote succesbedrijven zijn ook gewoon thuis of in de garage begonnen: Microsoft, Amazon, Apple, Disney, Google en Nike, en vele anderen. Dus, droom groot maar begin klein, houd het simpel en een mooi kantoor komt wel als je succes hebt!

5. Motivatie en leiderschap

Motivatie is het bloed van de ondernemer. Als je geen zin hebt, kun je niet werken en zeker niet ondernemen. Als jouw partners niet willen, dan gaat het ook niet gebeuren. Daarom: blijf gemotiveerd! Volg StartupSchool.nl dagelijks, lees boeken van succesvolle ondernemers (Atilla’s Dutch Dream, Atilla Aytekin, Nieuw Amsterdam Uitgevers, is bijvoorbeeld een aanrader), Zoek mooie motiverende quotes en uitspraken en hang die in je werkruimte, mail ze rond naar je mensen. Blijf positief en ga niet na een mislukking bij de pakken neerzitten. Kom in actie, blijf in actie, gemotiveerd!

6. Focus op jezelf

Richt je tijdens het ondernemen niet op je strijd met concurrenten. Bespaar je energie om continu na te denken om ze te tackelen of ze in een kwaad daglicht te zetten. Stop daarmee, je moet je eigen gang gaan. Het kan zijn dat je je strategie, je unique selling point, je bedrijf gaandeweg verandert, maar dat is jouw zaak. Als dat vervelend is voor de concurrentie, merk je dat vanzelf. Focus je niet op die anderen, volg je eigen pad.

7. Fouten zijn je beste leraren

Fouten maken, hoort erbij. Maar het is wel zaak om ervan te leren. Als je niet van je fouten leert, blijf je ze maken. Wees je bewust van je fouten, analyseer ze en verbeter je strategie. Kijk, een ezel stoot zich niet tweemaal aan dezelfde steen, maar een mens, tja….daarom, leer ervan.

8. Freelancers zijn goede vrienden

Zorg dat je freelancers die je inhuurt om jouw bedrijf groot te maken, goed kent. Je moet op ze vertrouwen en open met ze kunnen communiceren. Misschien is het zo dat je medewerkers sommige zaken nog niet goed genoeg aanpakken en dat je externen nodig hebt. Dat kan, die zijn er genoeg, maar leer ze kennen, kijk of ze op één lijn zijn.

9. Laat routine je enthousiasme niet doden

Je begint als ondernemer enthousiast, helemaal gemotiveerd, hard aan het werk. Maar zodra er wat mis gaat of dat de sleur in het werk kom, zwak je af, heb je geen zin. Terwijl het er allemaal bij hoort. Zorg daarom dat de routine je enthousiasme niet verpest. Zorg ervoor dat je enthousiast blijft, want je bent niet zomaar ondernemer geworden, onthoud waarom je bent gestart!

10. Stop met twijfelen, stel niet uit

Startup staat voor snelheid. Veel moet snel gebeuren, want tijd is geld. Daarom moet je niet te veel twijfelen, niets uitstellen. Denk goed na, maar beslis en doe, doe het nu, wacht niet tot morgen. Of anders gezegd: wat je nu kunt doe het vandaag, want morgen heb je misschien geen tijd. Bovendien: uitstel betekent vaak afstel en dat is niet iets wat je wilt in een startup. Je wil aan de slag, je wil groeien, je wil vooruit!

11. Deal met je persoonlijke issues

Als je privé veel problemen hebt om op te lossen, kun je je niet honderd procent focussen op je zaak. Daarom: laat je persoonlijke issues niet de overhand krijgen. Maak je geen illusie, werk en privé zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden voor een ondernemer. Daarom zorg dat er thuis geen onoverkomelijke problemen zijn, los ze op of geef ze een plek. Werk altijd ook aan jezelf, zodat je business hier niet onder kan lijden.

Succes Winnaars!