Richard Branson is een ondernemer, visionair, en risico-nemer die een fortuin van meer dan $4 miljard heeft vergaard.

Branson heeft een reputatie als een risico-nemer en iemand die plezier boven alles zet. Hij woont op een eiland genaamd Necker Island, en brengt zijn vrijetijd door met surfen, wandelen en het doen van andere wilde activiteiten. Daarnaast heeft hij een van de grootste holdings ter wereld. Het begon allemaal met zijn jonge bedrijf meer dan 3 decennia geleden, Virgin. Hieronder 10 gouden tips van Richard Branson.

1. Hou het simpel

Richard Branson heeft dyslexie en daardoor moeite met lezen en schrijven. Toch is hij erin geslaagd om een fortuin van meer dan $4 miljard te vergaren. Denk je dat hij dat deed door dingen complex te maken? Hou net als Branson alles zo eenvoudig mogelijk, van je visie tot je processen.

2. Probeer het

In plaats van dagen vergaderen en nadenken over een nieuw idee of bedrijf, kun je het ook gewoon proberen. Wat is het ergste dat kan gebeuren? Als het niet lukt draai je het gewoon weer terug.

3. Wees een leider

Een bedrijf bestaat uit een groep mensen die allemaal streven naar meer. Met zoveel mensen op weg naar hetzelfde doel, is een sterke leider nodig om de juiste koers te wijzen. Zorg voor een heldere missie en visie, het bedrijf overleeft het anders niet.

”You shouldn’t blindly accept leaders advice. You’ve got to question leaders on occasion.”
– Richard Branson

4Geef niet op

Wanneer je een bedrijf start zul je veel wegversperringen en obstakels tegenkomen. Uitdagingen! Een weldenkend mens zou dan het liefste de handdoek in de ring gooien, maar als je streeft naar succes kun je dat uiteraard niet doen. Pak jezelf op na een nederlaag en zie elke strijd als een leerervaring. Kop op en kijk niet meer achterom. Laat je door niets en niemand tegenhouden om het nog een keer te proberen.

5Delegate

Een van de moeilijkste dingen voor ondernemers om te doen is delegeren. Waarom is het belangrijk om te delegeren?

  1. Er zijn waarschijnlijk bepaalde taken binnen je bedrijf waar je een hekel aan hebt. Zorg dat iemand anders ze voor je doet, want dat maakt je gewoon gelukkiger.
  1. Er zijn ook taken waar je gewoon niet de beste in bent. Delegeer! Gewoon omdat iemand anders er beter in is.
  1. Zodat je tijd hebt aan belangrijke doelstellingen, zoals de groei van je bedrijf.

6Treat people well

Een van de mythen over succes is dat je meedogenloos moet zijn om de top te bereiken. Richard Branson gelooft daar niet in. In plaats daarvan denkt hij dat mensen slecht behandelen schade kan brengen aan je success. Tuurlijk, je mag op je strepen staan, maar er mag nooit een moment zijn dat je anderen respectloos behandelt.

7Schud wakker!

Wanneer je opzoek bent naar een nieuwe ondernemingskans, kijk dan naar de huidige markt en de producten. Denk vervolgens na over hoe je deze kunt verbeteren. Het is niet nodig om het wiel volledig opnieuw uitvinden. Alles wat je hoeft te doen is cruciale verbeteringen aanbrengen op producten en bedrijven die reeds bestaan! Op deze manier ben je niet alleen bezig met het maken van winst, maar ook met het helpen van mensen op een positieve en nieuwe manier die impact heeft op de wereld.

“I don’t think of work as work and play as play. It’s all living”
– Richard Branson
 

8Geloof in je business

Wanneer je besluit je eigen business op te zetten en probeert om nieuwe dingen te doen, zullen er altijd mensen skeptisch reageren. En dat is ook best te begrijpen als je weet dat 8 van de 10 bedrijven niet meer bestaan na 5 jaar. De meeste bedrijven hebben gewoon niet wat er nodig is om succesvol te worden. Het enige wat je hoeft te doen is lang en hard nadenken over de vraag of je gelooft in je business concept of niet. Dat is echt het enige dat telt.

9Affect lives positively 

Richard Branson zegt: “Wanneer je een bedrijf opzet, crëer dan iets dat het leven positief kan beïnvloeden.” Dit wil niet zeggen dat de winsten niet belangrijk zijn, maar aan het eind van de dag moet je bedrijf gewoon een machine zijn die hard werkt aan een positief effect op zoveel mogelijk levens.

10Doe het anders!

De reden dat Richard Branson zo’n succesvolle zakenman en investeerder is, is omdat hij dingen anders doet dan elke andere ondernemer. Dat is exact hoe elk succesvol persoon of ondernemer kan worden samengevat: Ze deden dingen lang genoeg anders.

Dus doe de dingen anders dan je eerder hebt gedaan,
en druk je stempel op deze wereld!