Steve Jobs was niet gewoon maar een computer- en telefoonmaker, maar hij bleek ook visionair te zijn. Niet alleen over de technologie, maar ook over het leven. Als Voor velen is hij een groot voorbeeld en wordt hij beschouwd als een wijs man. Hij inspireert mensen, hij leert ze dromen en die met passie na te streven.
Steve Jobs is de stem in je achterhoofd die jou verder helpt als je het even niet meer ziet zitten.

Tien lessen van Steve Jobs die je leven veranderen:

1. Leef volgens je eigen regels

Er is één ding wat Steve Jobs zeker niet heeft gedaan en dat is leven zoals anderen dat zeiden om te doen. Hij zei niet voor niets: het leven is te kort om andermans leven te leven, leef je eigen leven. Volg je hart en intuïtie, is zijn credo dat nog steeds door velen wordt gevolgd. Hij zei ook: laat je niet vangen door dogma’s, want dat zijn ideeën die anderen je opleggen hoe te leven en hoe te zijn. Leef je eigen leven!

2. Volg altijd je hart, waar het je ook brengt

Je werk maakt een groot deel uit van je leven, daarom moet je proberen daar iets moois en bij voorkeur iets groots van te maken. De enige manier om iets groots te doen, is door van dat werk te houden en er volledig voor te gaan. Als je dat werk nog niet hebt gevonden, zoek dan ander werk, zei Steve Jobs. Settle niet te veel. Volg je hart daarin, je zult precies weten wanneer je op de juiste en voor jou de beste plek zit. Weet dat je op een dag zult sterven. Dat is de beste manier om te voorkomen dat je denkt dat je veel te verliezen hebt. Je bent al naakt, zei Jobs, er is geen reden om je hart niet te volgen!

3. Haal altijd het beste uit jezelf

Doe je best in alles wat je doet. Kwaliteit is veel belangrijker dan kwantiteit, zegt Steve Jobs, want één homerun is beter dan twee gewone slagen in het honkbal. Sommige mensen zijn niet gewend om te werken in een omgeving waar excellentie van de mensen wordt verwacht. Zorg jij er dan voor om dat te stimuleren en grijp het beste wat er uit de mensen is te trekken!

4. Laat geld je bestaan niet bepalen

Steve Jobs zei niet voor het geld na een pauze terug te zijn gekeerd naar Apple. Hij had al een fortuin. Hij was op zijn 25e al 100 miljoen dollar waard. Toen besloot hij om zijn leven niet door dat geld te laten ruineren. Het geld opmaken zou nooit lukken en het daagde mijn intelligentie ook niet uit, zei Jobs. Hij kwam erachter dat het meest waardevolle in zijn leven geen geld kost, namelijk tijd. Als miljonair op een begraafplaats liggen, is niet van belang. Na een dag hard werken aan iets moois, is pas prachtig!

5. Denk altijd groot

Steve Jobs zei dat je nooit moet stoppen groot te denken. Hij zei een keer dat hij elke dag ’s morgens in de spiegel kijkt en dacht: wat als dit nu de laatste dag van mijn leven is, zou ik dan nog steeds doen wat ik vandaag van plan ben om te doen? Als dat antwoord ‘nee’ is, moet je meteen een ander plan maken voor die dag. Ga iets anders doen, dan je van plan was. Innoveer, reik naar het universum, denk groot en doe je best daarvoor!

6. Gebruik je mislukkingen op weg naar succes

Doorzettingsvermogen is waar succesvolle ondernemers zich onderscheiden van minder succesvolle entrepreneurs, was Steve Jobs van overtuigd. Soms slaat het leven je met een baksteen op je hoofd, maar verlies het vertrouwen niet! Succesvolle mensen hebben allemaal tegenslagen gekend, maar ze hebben zich er allemaal uit geworsteld. Volg dat, aldus Jobs.

7. Zie altijd de zon achter de donkere wolken

Niemand wil sterven, zegt Steve Jobs, ook de mensen niet die geloven in het bestaan van de hemel. Toch is het de bestemming die we allen zullen bereiken. Niemand is er ooit aan ontsnapt. De dood of er in ieder geval denken aan, is een is iets wat iemands leven kan veranderen. Toen zag ik het nog niet, maar mijn ontslag bij Apple eerder in mijn loopbaan was het beste wat mij is overkomen, zegt Jobs. Het zette hem weer met beide benen op de grond en hij voelde zich weer een starter en moest ook weer als een beginneling opbouwen. Het leven werd op een of andere manier lichter, maar ook onzekerder. Maar het was wel het begin van mijn meest creatieve periode in mijn leven. Bij welke tegenslag dan ook, achter de wolken schijnt altijd de zon!

8. Geloof zodanig in je eigen kunnen, dat wat anderen denken onbelangrijk maakt

Steve Jobs is niet de man van de geleidelijke verbetering. Hij is meer van de revolutionaire veranderingen, zei hij zelf. Het geeft emoties, stress en onzekerheid, maar dat trok hem op een of andere manier juist aan. Iedereen zegt je dat je compleet hebt gefaald. Het is moeilijker, maar ik deed het toch, Jobs wist niet waarom. Wat anderen denken, is irrelevant, zolang jij maar gelooft in je eigen kunnen. Steve Jobs: de mensen die zo gek zijn te denken dat ze de wereld kunnen veranderen, doen het ook!

9. Blijf geloven in de mensen

Hoe lastig het soms ook is, zeker na tegenslagen, houd geloof in de mensen. Steve Jobs geloofde in principe dat mensen nobel en goed zijn. Sommigen zijn ook nog ontzettend slim, zei hij. Nee, ik heb een optimistisch beeld van de mensen, zei Jobs. Dus, blijf geloven!

10. Stop nooit met nieuwsgierig zijn

Blijf altijd nieuwsgierig. Als je iets moois hebt neergezet, blijf daar niet te lang bij hangen, maar ga op zoek naar iets nieuws, wat je misschien wel nog mooier kunt maken, zei Steve Jobs. Wanneer je creatievelingen vraagt hoe ze iets hebben gedaan, voelen ze zich soms een beetje schuldig, omdat ze niet precies weten wat ze hebben gedaan, ze zagen het gewoon. Ze gingen door met creëren en opeens zagen ze het, en dat was het. Ze bleven nieuwsgierig, ze bleven doorzoeken naar iets beters en ze vonden het!