Tim Ferriss, de man van de lifestyle design experimenten , ookwel bekend van het boek “4 uur werkweek”, begon zijn eigen podcast afgelopen jaar. Hij slaagde erin om zich snel te onderscheiden en kreeg een onverwachte uitnodiging voor een bezoek in Zuid-Californië aan de enige echte Arnold Schwarzenegger om hem te interviewen.

Deze podcast interview duur iets minder dan 1,5 uur en is puur goud waard. Hieronder lees je de 10 lessen van Arnold Schwarzenegger over hoe één man zoveel kan bereiken in een korte tijd.

1. ‘Mijn vertrouwen kwam van mijn visie’

Een advies dat je vrijwel altijd in personal development boeken en video’s vindt is het hebben van een heldere visie.

De gezichtsuitdrukking die Arnold in zijn jongere jaren had was duidelijk vol vertrouwen,  (zelfs arrogantie) zie je er in terug. Maar volgens Arnold is dat het gezciht van helderheid, visie en focus. Weten waarvoor je het doet. Arnold streed mee aan body building wedstrijden als mister Universe. Hij zegt zelf: ‘Ik was er niet om te concurreren, ik was er om te WINNEN ”

Hij had een duidelijke visie, dus hij wist ‘waarom’ hij 5 uur per dag trainde,  gezond en regelmatig moest eten en 200 sit-ups per dag deed.

Arnold was mentaal volledig bezig om elke dag een stap dichterbij het winnen van de mister Universe te komen.

2. ‘Dat was mijn kans’

Terug kijkend naar zijn eerste bodybuilding wedstrijd in 1965, hij had het ‘onmogelijke’ bereikt door zijn grenzen te verleggen en te gaan voor iets, alsof er geen morgen is.

Hij was uit het militaire kamp geslopen (zonder paspoort), nam de goedkoopste trein die stopte bij elk station hij vluchtte naar Duitsland vanuit Oostenrijk…Dat alles voor bodybuilding.

‘Er was een enorme wilskracht in me, het maakte niet uit wat er nodig was, zelfs als ik moest kruipen naar Duitsland… Ik had daar moeten zijn”

Hij wist dat het zijn roeping was, hij greep de kans om een keer in zijn leven op een internationaal podium te staan.

Dit was het begin van zijn epic story.

3. “Ik had het gevoel dat de mensen kwetsbaar waren”

De kunst van psychische oorlogsvoering. Een interessant onderwerp waar Arnold gebruik van maakte om zijn tegenstanders uit te schakelen. Door vragen te stellen en commentaar te geven op de zwakke punten van zijn tegenstanders, wist hij ze uiteindelijk aan zichzelf te laten twijfelen.

Toen realiseerde hij zich dat ook in sport het niet alleen draaide om het fysiek element, maar ook een mentale kwestie, die uiteindelijk vele malen belangrijker was.

Zijn natuurlijke leiderschapskwaliteiten en ‘succes’ komt doordat hij in staat is om elke omgeving te beheersen door het opmerken van de kwetsbaarheid van een individu, en het vinden van oplossingen in plaats van ‘rondjes’ draainen om het probleem.

Hij was nieuwsgierig naar de menselijke psychologie, de sterktes en zwaktes van mensen en hoe ze te helpen groeien.

4. “Ik heb nooit auditie gedaan”

Arnold Schwarzenegger was met de film Conan The Barbarian een upcoming acteur geworden. Het was duidelijk dat hij niet helemaal geschikt was voor die rol,  hij was immers de ‘blonde Oosterijker in Californië, atletische en schattig’ precies het tegenovergestelde van de monsterlijke figuur en persoonlijkheid van Conan.

Ondanks alle kritiek, kreeg de film ‘Conan’ en Schwarzenegger wereldwijde erkenning.

5. “Natuurlijk waren er haters”

Ah, ‘haters’. Het beroemde woord uit Arnold’s “six rules of the success of expression” speech, dat door mensen over de hele wereld ter inspiratie wordt beluisterd. De beroemde speech met video. 

Veel grote producenten en bekende artisten zouden gezegd hebben dat hij te groot en gespierd is om films te maken. Gedurende zijn succesvolle carrière, waren er altijd mensen die twijfelde aan zijn kwaliteit en het is duidelijk dat Arnold hier lak aan had.

6. ‘Hij geloofde in mij’

Arnold Schwarzenegger kreeg vervolgens een rol in de super action movie Terminator. Beide regisseurs, Bob Rafelson en James Cameron zagen iets in de newbie acteur uit Oostenrijk.

Arnold’s uiterlijk en persoonlijkheid had het potentieel om voor de camera te staan, en zonder Cameron’s oog voor talent zou de Terminator en de zin … “I’ll be Back” nooit hebben bestaan.

7. ‘Ik vertrouwde niet alleen op mijn filmcarrière’

Arnold had door de jaren heen veel mensen ontmoet in de gym en bij acteerlessen die ‘kwetsbaar’ waren  omdat ze niet veel geld hadden overgehouden aan bodybuilding of acteren om ervan te leven.

Hij maarkte een wij besluit om te investeren in onroerend goed met het geld dat hij verdiend had van bodybuilding shows, seminars en zelfs cursussen is hij begonnen met investeren in een appartement. Dat leidde al snel tot verdere handel in andere appartementen, gebouwen, kantoren en uiteindelijk werd hij miljonair voordat met zijn showbizz acteercarrière de top had bereikt.

8. Arnold & Franco 

Franco Columbu was een goede vriend van Arnold, hij had veel successe behaald. Van powerlifting kampioen, bokskampioen en bodybuilding kampioen, de mister Universe en de mister Olympic.

Eind jaren ’60, startte Arnold en Franco een klusbedrijf en door het paar slimme marketing trucjes kregen ze veel klanten. Ze waren al trainings partners in Duitsland, en zijn altijd vrienden gebleven. Ze hebben tot de dag van vandaag een zeer trouwe vriendschap en relatie.

9. Acteren of financieren

Arnold is druk bezig met zijn aanstaande films, op zijn leeftijd is hij nog lang niet uit geacteerd blijkbaar! Maar hij wil nadrukkelijk niet zelf de films maken en financieren. Het uitvoeren en investeren zijn twee totaal verschillende dingen volgens Arnold. Hij vindt dat iedereen zijn eigen kracht moet kennen- dat is de reden waarom hij kiest voor meer acteren en laat andere mensen die beter zijn met cijfers concentreren op de financiën.

10.’Giving Back’

De enige uitzondering die Arnold maakt als het gaat om geld investeren in het filmen, is als het gaat om projecten die gepaard gaan met Giving Back ofwel voor een Goed Doel. Net als de ‘Brooklyn Castle’ documentaire ondersteunen ze naschoolse programma’s om kinderen te helpen slimmer te worden (leren schaken).