Onze generatie dat in de 21e eeuw leeft heeft echt geluk. We hebben alle voordelen die de technologie ons geeft. We kunnen met iedereen in de wereld communiceren in een kwestie van microseconden, we kunnen alle soorten informatie opzoeken met één klik op de knop, en we kunnen zelfs werken zonder fysiek op kantoor te zijn!

Ondanks deze moderne voordelen, zijn de meeste van ons nog steeds niet productief. Het is ironisch dat we alle hightech werkhulpmiddelen tot onze beschikking hebben en toch nog manieren zoeken om werk te vermijden, bewust of onbewust.

De vraag is, hebben productieve mensen (die veel werk doen in een dag en nog steeds tijd over hebben voor hobby’s en andere leuke activiteiten) een geheim die ze niet delen met diegene die niet productief zijn?

Ze hebben goede gewoontes!

Hieronder lees je de belangrijkste en veel voorkomende gewoontes die productieve mensen hebben:

De 10 gewoontes voor productiviteit

1. Productieve mensen kunnen onderscheid maken tussen “nep” productiviteit en “echt” productiviteit

Vaak stellen we het werk dat we echt moeten doen uit voor andere niet-essentiële taken. Deze taken kunnen op een of ander manier op “echt” werk lijken, en dus geven ze een vals gevoel van productiviteit. Bijvoorbeeld, in plaats van het doen van belangrijke taken, gaan mensen naar onbelangrijke afspraken, sorteren ze hun inbox en e-mails en chatten we op WhatsApp en Facebook met anderen.

Productieve mensen weten dat deze dingen niet echt werk zijn en weten hoe ze deze moeten vermijden.

2. Productieve mensen weten wat ze los moeten laten

Moet het sorteren van e-mails een uur van je kostbare werktijd in beslag nemen?

Heb je echt vijf keer nodig om een document te bewerken voordat je het naar iemand stuurt?

Soms, doen we onnodige dingen uit gewoonte. We moeten leren dit los te laten. We moeten ons ervan ontdoen of de taak leren te delegeren.

3. Productieve mensen multitasken niet

Succesvolle mensen vermijden multitasking. Het is een echte klus om dit te doen want het lijkt de normaalste zaak van de wereld om 10 dingen tegelijk te moeten doen, zowel prive als zakelijk. Multitasking is de vloek van onze generatie.

Het brein is niet gemaakt om meerdere dingen tegelijk te doen. Taken zijn bedoeld om een voor een gedaan te worden voor maximale efficiëntie.

4. Productieve mensen kunnen plannen

De meeste mensen staan vroeg op, en plannen het meeste in gedurende de dag, terwijl productieve mensen juist de nacht ervoor hun taken en afsprakken inplannen of als eerst in de ochtend.

5. Productieve mensen weerstaan verveling

Doorzettingsvermogen betaalt uit op de lange termijn. Dit is wat de productieve mensen onderscheid van de niet productieve.

Lijd je aan een black out, geen zin of energie meer? Pak je rust even en pak jezelf snel weer op.

Doorzettingsvermogen, geen uitstel, is de reden waarom dingen worden gerealiseerd.

6. Productieve mensen weten wanneer ze offline moeten

Het klopt dat te veel technologie slecht voor je is. Het hebben van een Ipone, Ipad, laptop, smartphone, of andere gadgets heeft zijn voordelen, maar het is echt niet goed voor een de algehele mentale gezondheid en welzijn van een mens blijkt uit veel onderzoeken.

Mediteer, ga sporten, geniet van de natuur, of blijf gewoon een tijdje weg van technologie– al deze dingen kunnen je helpen met het verbeteren van je productiviteit en leiden je naar succes.

7. Productieve mensen hebben goede slaapgewoontes

Slaapgebrek staat niet gelijk aan productiviteit. Wallen zijn geen teken van een hardwerkend persoon, het betekent simpelweg dat je slechte slaapgewoontes hebt.

Het is wetenschappelijk bewezen dat een regelmatig slaappatroon er voor zorgt dat je productiever bent.

Dus mijn tip;  ga naar bed rond half 11 s’avonds om vervolgens de volgende ochtend om maximaal 7 uur wakker te worden. Je zult het verschil snel merken.

8. Productieve mensen sporten

Naar de sportschool gaan of het beoefenen van een sport is altijd al een super goede bezigheid geweest om jezelf goed te voelen.

Niet alleen verhoogt lichaamsbeweging endorfine (“feel good” hormoon dat stress doet verminderen en ons gelukkig maakt gedurende de dag), het draagt ook bij aan goede slaapgewoontes. Daarvoor hoef je niet eens intensief te sporten. Zelfs dertig minuten cardio (wandelen, hardlopen, zwemmen, fietsen) is voldoende.

9. Productieve mensen belonen zichzelf

Wanneer je jezelf een beloning geeft na een lange dag werken, of wanneer je een taak hebt voltooid, zal dit zorgen voor meer motivatie. De volgende keer als je aan een taak begint zal je gemotiveerd zijn, omdat je weet dat er ook een beloning tegenover staat. Trakteer jezelf!

10. Productieve mensen weten wanneer ze een pauze moeten inlassen

Periodes van rust ‘pauzes’ zijn essentieel voor een productieve levensstijl. Het is niet goed voor het lichaam en de hersenen om non-stop te werken, dus het nemen van een pauze houd je fris en scherp.

Sommige mensen hebben na een lange werkdag lang rust nodig, terwijl andere dit verdelen in korte rust periodes over de hele dag.